MENU

Όχι άλλο πλαστικό...

 Όχι άλλο πλαστικό...

Όχι άλλο πλαστικό...

Μπορεί να έχετε ήδη διαβάσει πόσο κακό κάνουν οι πλαστικές σακούλες στο περιβάλλον και γι’ αυτό αποφασίσατε να μειώσετε τη χρήση τους και αυτό είναι από μόνο του ένα σπουδαίο βήμα. Τι γίνεται όμως με τα πλαστικά ποτήρια του καφέ ή τα μπουκάλια του νερού; Μόνο στις  ΗΠΑ 1.500 πλαστικά μπουκάλια νερού καταναλώνονται κάθε δευτερόλεπτο. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για ΟΛΟΥΣ, για τον άνθρωπο, τα ζώα το περιβάλλον και γενικά για όλο τον  πλανήτη μας.


Ο αντίκτυπος στον άνθρωπο

Οι πλαστικές φιάλες περιέχουν δισφαινόλη Α (BPA), τη χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει το πλαστικό σκληρό και καθαρό. Το BPA είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης που έχει αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Έχει συνδεθεί στενά με πλήθος προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου, νευρολογικών δυσκολιών, πρώιμης εφηβείας στα κορίτσια, μειωμένης γονιμότητας στις γυναίκες, πρόωρου τοκετού και νοσήματα σε νεογνά - για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Το BPA εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της έκθεσής του σε πλαστικά όπως τα εμφιαλωμένα νερά ή ποτά και τα προϊόντα καθαρισμού. Έχει βρεθεί σε σημαντικές ποσότητες σε πλακούντες έγκυων γυναικών και αναπτυσσόμενα έμβρυα. Μια μελέτη που διεξήχθη πέρυσι διαπίστωσε ότι το 96% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν BPA στο σώμα τους!


Τα εμφιαλωμένα ποτά περιέχουν επίσης φθαλικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως στις Η.Π.Α. για να κάνουν τα πλαστικά όπως το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) πιο εύκαμπτο. Οι φθαλικές ενώσεις είναι επίσης χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, οι οποίες έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών και αναπαραγωγικών επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου αριθμού σπερματοζωαρίων, ανωμαλιών των όρχεων και όγκων, καθώς και θέματα ανάπτυξης του φύλου. Το FDA δεν ρυθμίζει τις φθαλικές ενώσεις ή τις χαρακτηρίζει ως κίνδυνο για την υγεία λόγω των υποτιθέμενων ελάχιστων ποσοτήτων που υπάρχουν στα πλαστικά μπουκάλια. Αυτή η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη τη σημαντική παρουσία πλαστικών στην καθημερινή ζωή του πολίτη, το γεγονός ότι η συγκέντρωση του φθαλικού αυξάνεται όσο περισσότερο αποθηκεύεται ένα πλαστικό μπουκάλι νερού ή το γεγονός ότι ένα εμφιαλωμένο ποτό που εκτίθεται σε θερμότητα προκαλεί επιτάχυνση της απόπλυσης επιβλαβών πλαστικών χημικών ουσιών στο ποτό.


Ο αντίκτυπος στα ζώα

Τα πλαστικά μπουκάλια δεν είναι ανακυκλώσιμα και, όπως συμβαίνει με τις πλαστικές σακούλες, καταλήγουν συχνά στον πυθμένα της θάλασσας και στα στομάχια μιας ποικιλίας ζωικών ειδών που τα μπερδεύουν με... φαγητό. Ένα άλμπατρος που πρόσφατα βρέθηκε νεκρό σε ένα νησί της Χαβάης είχε στο στομάχι του 119 καπάκια μπουκαλιών!!!

Η θαλάσσια ζωή πέφτει θύμα του προβλήματος σε καθημερινή βάση. Μια φάλαινα βρέθηκε πρόσφατα νεκρή σε αμερικάνικη παραλία. Το σώμα του ζώου ήταν γεμάτο από πλαστικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών μπουκαλιών, καπακιών και πλαστικών σακουλών.


Ο αντίκτυπος στο περιβάλλον

Τα πλαστικά μπουκάλια κατασκευάζονται από πετρελαϊκό προϊόν γνωστό ως τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και απαιτούν τεράστιες ποσότητες ορυκτών καυσίμων για να κατασκευαστούν και να μεταφερθούν. Στη δεκαετία του 1970 οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά τώρα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας. Εάν γεμίσετε ένα πλαστικό μπουκάλι με υγρό έτσι ώστε να είναι 25% πλήρες, αυτή είναι περίπου η ποσότητα λαδιού που χρειάστηκε για να φτιαχτεί το μπουκάλι. Για ένα προϊόν μιας χρήσης, αυτό είναι πολύ!!!


Είναι πιο δύσκολο να ανακυκλώσετε τα πλαστικά μπουκάλια από ό, τι νομίζετε. Από τον απίστευτο όγκο πλαστικών μπουκαλιών που καταναλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ο μεγαλύτερος δεν ανακυκλώνεται επειδή μόνο ορισμένοι τύποι πλαστικών μπουκαλιών μπορούν να ανακυκλωθούν. Είτε λοιπόν καταλήγουν να παραμένουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, εκρέοντας επικίνδυνες χημικές ουσίες στο έδαφος ή διεισδύουν στους δρόμους μας ως μικρά-μικρά κομματάκια. Βρίσκονται σε πεζοδρόμια, πάρκα, ναυπηγεία και ποτάμια και ακόμα και αν τα κόβετε σε μικροσκοπικά κομμάτια, χρειάζονται δεκάδες χρόνια για να αποσυντεθούν.


Ποιος φταίει;

Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά για εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο, ακολουθούμενη από το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Κίνα.

Οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού και οι παραγωγοί ποτών συνεργάζονται για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Οι κατασκευαστές εμφιαλωμένου νερού διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως υψηλότερης ποιότητας, καθαρότερης και ασφαλέστερης από το νερό της βρύσης, παρά το γεγονός ότι το νερό της βρύσης παρακολουθείται αυστηρότερα από ό, τι το εμφιαλωμένο νερό. Για να μην αναφερθούμε στα συχνά σκάνδαλα με τα εμφιαλωμένα νερά και την ποιότητά τους.


Ποιος κάνει τι;

Στη Γερμανία, η ανακύκλωση μπουκαλιών είναι μια κοινή πρακτική και αποδοτική διαδικασία σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μηχανές ή οι υπάλληλοι των καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα παίρνουν χρησιμοποιημένα μπουκάλια από πελάτες σε αντάλλαγμα πληρωμών σε μετρητά. Συνεπώς, τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι σταθερά υψηλά και οι εταιρείες ενθαρρύνονται να επαναχρησιμοποιούν τα μπουκάλια. Ορισμένα "νέα" μπουκάλια έχουν κάπου γραμμένο  τον αριθμό των φορών που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί. Άλλες γερμανικές πόλεις, όπως η Neustadt an der Weinstrasse, προτιμούν να αντιμετωπίσουν τη ρίζα του προβλήματος παρέχοντας επιπλέον ταμειακά κίνητρα για τη μείωση των οικιακών αποβλήτων.


Το 2009, στην Αυστραλία, η πόλη της Νέας Νότιας Ουαλίας Bundanoon ψήφισε την απαγόρευση των εμφιαλωμένων νερών λόγω της ανησυχίας της για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Η πώληση ή η διανομή εμφιαλωμένου νερού εντός της περιφέρειας της πόλης απαγορεύτηκε.


Το 2010 ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που δήλωσε ότι το BPA είναι τοξική ουσία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί στενά την απαγόρευση της χρήσης BPA σε μπιμπερό από το 2011. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να περιορίσουν τη χρήση του BPA σε προϊόντα.


Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

Τρεις λέξεις πρέπει να γίνουν πράξη: Περιορίζω, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω


Περιορίζω

Αποφύγετε εντελώς τα εμφιαλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Μην επηρεάζεστε από διαφημίσεις που σας λένε πως το εμφιαλωμένο νερό είναι καθαρότερο ή ασφαλέστερο από εκείνο της βρύσης. Εάν έχετε λόγους να ανησυχείτε για το νερό της βρύσης σας, μπορείτε να λάβετε μια αναφορά ποιότητας νερού για την περιοχή σας και να αγοράσετε ένα φίλτρο νερού εάν είναι απαραίτητο.


Επαναχρησιμοποιώ

Επενδύστε σε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι ή ποτήρι χωρίς BPA. Σιγά σιγά θα δείτε πως θα σας γίνει τρόπος ζωής. Επιλέξτε λοιπόν χρώματα και σχέδια της αρεσκείας σας και μαζί με το περιβάλλον και την υγεία σας, φροντίστε και το στυλ σας!


Ανακυκλώνω

Πληροφορηθείτε ποια πλαστικά ανακυκλώνει ο δήμος σας και ταξινομήστε τα ανάλογα.


Αλλά πάνω απ 'όλα, μειώστε την κατανάλωσή τους. Σκεφτείτε τις φάλαινες και τα άλμπατρος και αγοράστε λιγότερα πλαστικά προϊόντα, ειδικά όταν ξέρετε ότι δεν μπορείτε να τα ανακυκλώσετε. Όλοι μαζί και από λίγο μπορούμε να κάνουμε... θαύματα!


 Όχι άλλο πλαστικό...

YOKI BLOG (Author)


Comment Related


LEAVE A REPLY

Note: HTML is not translated!